JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Svenska Greenely lanserar sin mobilapp i Kalifornien i samarbete med Stanforduniversitetet. Appen hjälper hushåll spara energi genom att förvandla det till en lekfull tävling.

Efter nära två års samarbete och utveckling är de redo att demonstrera sin nyutvecklade beteendealgoritm.

– Vi hoppas kunna demonstrera en högre energieffektiviseringsgrad än tidigare beteendetekniker,  säger Tanmoy vd på Greenely AB.


Greenelys expertis är psykologi snarare än energi eller elektronik. Samarbetet med Stanford är med forskare på Institutionen för psykologi.

Stanford har tidigare visat hur lek och tävling kan få människor att ändra sin kött- och vattenkonsumtion. Tävlingsmomenten skapas ur följande kärnidé:  att dynamisk jämföra sig med likvärdiga hushåll.

Att jämföra sin förbrukning med grannar är inte nytt. Det kallas ”statisk norm-återkoppling".  Greenely byter ”statisk” mot ”dynamisk”. 

– Vi betonar att andra håller på och minskar sin energianvändning. Det signalerar att energibesparing är viktig och att förändring är möjlig, säger Gregg Sparkman, forskare på Stanford.

– I andra områden, som vattenbesparing, har vi sett att information om att andra håller på och ändrar sina beteenden kan vara tre gånger så effektivt som att bara jämföra den egna användningen med andra, 

Enligt Gregg Sparkman har amerikanska energibolag kommit långt i arbetet med energieffektivisering för sina kunder. Det finns flera finansiella instrument som uppmuntrar detta, särskilt i Kalifornien. 

Energibolagen sägs visa stort intresse för Greenelys tjänst. De kommer att få ta del av resultaten och därefter ska tjänsten kommersialiseras och en verksamhet byggas upp i USA.

Greenely har svenskt stöd från bland annat Miljö- och energiministeriet och Energimyndigheten.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)