JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det går snabbare och är billigare och säkrare att låta autonoma drönare inspektera vindkraftverk, snarare än att fjärrstyra dem eller skicka upp en människa i en kran. Forskare på Luleå universitet demonstrerar idén på torsdag i nästa vecka.

På Luleå tekniska universitet finns Sveriges enda forskargrupp som gör fälttester utomhus med autonoma drönare. Nästa vecka har media en chans att se dem i aktion, när de låter sina drönare på egen hand inspektera Skellefteå krafts vindkraftverk på Storgrundet i Bureå.

En autonom drönare får enligt forskarna mycket jämnare resultat av analyser och avskanningar än en fjärrstyrd drönare.

– Om en pilot skulle fjärrstyra en drönare som ska inspektera ett vindkraftverk är det omöjligt för piloten att överhuvudtaget se drönaren på så pass hög höjd, skriver Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Vindkraftverken på Storgrundet i Bureå har en tornhöjd på 63 meter och en rotordiameter på 44 meter.

Drönarna kommer att inspektera ett vindkraftverk och rekonstruera en 3D-modell av vindkraftverket för att på så vis upptäcka eventuella fel eller skador. 

De allt större vindkraftverken blir allt svårare att inspektera. Idag används typiskt kran och människor för att inspektera såväl rotorblad som övergripande struktur. 

Experimenten i Bureå sker inom ramen för projektet Aeroworks – Europas största forskningsprojekt inom flygande robotik.  Nästa steg inom vindkraft kan bli att ge drönarna armar och gripklor med vilka de ska kunna utföra visst underhåll och interagera med den omgivande miljön.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)