JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Drönare ska inspektera vindkraftverk

Det går snabbare och är billigare och säkrare att låta autonoma drönare inspektera vindkraftverk, snarare än att fjärrstyra dem eller skicka upp en människa i en kran. Forskare på Luleå universitet demonstrerar idén på torsdag i nästa vecka.

På Luleå tekniska universitet finns Sveriges enda forskargrupp som gör fälttester utomhus med autonoma drönare. Nästa vecka har media en chans att se dem i aktion, när de låter sina drönare på egen hand inspektera Skellefteå krafts vindkraftverk på Storgrundet i Bureå.

En autonom drönare får enligt forskarna mycket jämnare resultat av analyser och avskanningar än en fjärrstyrd drönare.

– Om en pilot skulle fjärrstyra en drönare som ska inspektera ett vindkraftverk är det omöjligt för piloten att överhuvudtaget se drönaren på så pass hög höjd, skriver Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Vindkraftverken på Storgrundet i Bureå har en tornhöjd på 63 meter och en rotordiameter på 44 meter.

Drönarna kommer att inspektera ett vindkraftverk och rekonstruera en 3D-modell av vindkraftverket för att på så vis upptäcka eventuella fel eller skador. 

De allt större vindkraftverken blir allt svårare att inspektera. Idag används typiskt kran och människor för att inspektera såväl rotorblad som övergripande struktur. 

Experimenten i Bureå sker inom ramen för projektet Aeroworks – Europas största forskningsprojekt inom flygande robotik.  Nästa steg inom vindkraft kan bli att ge drönarna armar och gripklor med vilka de ska kunna utföra visst underhåll och interagera med den omgivande miljön.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)