JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledare storvinnare på elbil

Drivlinan i en elbil innehåller halvledare för 580 dollar mot 60–90 dollar i en bensinbil. Det noterar schweiziska analysföretaget UBS i en rapport som hävdar att elbilen kommer ikappp bensinbilens prisnivå redan nästa år. 

Basen för UBS analys är en sönderplockning av Chevrolet Bolt som UBS beskriver som den första massmarknads-elbilen.

– VI är mer övertygade än någonsin om att elbilar är på väg att nå tipping point i penetration curve om några få år, skriver UBS. En Chevrolet Bolt kostar 37 000 dollar (30 000 med USA-subventioner) och har en räckvidd på 383 kilometer. 

Det motsvarar enligt UBS den kommande Tesla Model 3, som släpps nästa år och blir en milstolpe i elbilsutvecklingen, enligt UBS.

Det är inte bara UBS som har förväntningar på Tesla – företaget har passerat Ford, GM och Honda i värde, trots en idag betydligt mindre omsättning.

En av UBS överraskningar vid sönderplockningen blev drivlinan, som i en Model 3 kostar 40 000 kronor mindre att tillverka än UBS hade väntat sig. Enligt UBS är ytterligare kostnadsreduktioner att vänta.

För halvledarindustrin är elbilar och självkörning en god nyhet. En elbil innehåller halvledare för 4000 dollar mer än en bensinbil – batteriet ej inräknat. LG Electronics står för 56 procent av innehållet i Bolt:s drivilina – en plats som klassiska fordonsunderleverantörer är nästan helt utestängda från idag,

Konsumentens totala ägandekostnad (TCO) för elbilen kommer att komma ikapp bensinmotorn redan 2018 i EU vilket kommer att skapa en inflektionspunkt i efterfrågan.

UBS spår att elbilar kommer att utgöra 14 procent av den globala bilförsäljningen år 2025. Idag är varje Bolt enligt UBS beräkningar en förlustaffär på 7400 dollar, men 2025 skulle den gå plus med 6000 dollar, om den behöll samma pris som idag.

Tesla Model 3 kommer att vara en förlustaffär på 2800 dollar i standardutförande, men UBS tror att tillräckligt många kommer att uppgradera den, så att snittpriset för en Model 3 överstiger 41000 dollar och därmed bli en nettovinst för Tesla.   

Den enligt UBS lukrativa reservdelsmarknaden kommer enligt UBS att tappa i värde med cirka 60 procent på sikt eftersom elbilar innehåller betydligt färre rörliga delar och delar som utsätts för mekaniskt slitage som går sönder.

En värld med enbart elbilar ligger enligt UBS ”decennier” bort.

Här kan du ladda hem rapporten (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)