JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Svenska Northvolt planerar att bygga Europas största batterifabrik, med en budget på 40 miljarder kronor. Under maj har företaget besökt de tio orter – åtta i Sverige och två i Finland – som det väljer mellan för etableringen av den gigantiska batterifabriken. Inom kort ska två vaskas fram.

Tidsplanen är tajt för Northvolt som leds av Peter Carlsson, som tidigare bland annat har varit logistikchef på Tesla. Målet är att det första spadtaget ska tas i slutet av nästa år, produktionen ska starta 2020 och fabriken ska vara helt färdigbyggd år 2023.

För att hinna med i det utstakade tempot har företaget lovat att vaska fram två slutkandidater innan sommaren. I övermorgon går maj över i juni, så tiden är knapp.

Intresset för fabriken har varit enormt bland kommuner i Norden. Uppåt 40 kom in med förslag från start och Northvolt frågade ut 20. I april avslöjade företaget att åtta orter i Sverige och två i Finland valts ut för en eventuell etablering av den nya fabriken.

Under några stressiga veckor nu i maj har företagsrepresentanter besökt de tio orter som fortfarande konkurrerar om batterifabriken: Göteborg, Gävle, Luleå, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping, Skellefteå, Västerås, Vasa och Kotka-Fredrikshamn.

Finska Vasa var ett av de sista besöken undre Northvolts rundtripp.

– Alla kommuner som vi träffar i Sverige och Finland har goda förutsättningar och alla har ett stort engagemang, sade Carl-Erik Lagercrantz, styrelseordförande i Northvolt, till svenska.yle.fi under besöket.

Samtidigt tillade han:

– Jag är imponerad av Vasa. Det finns en stark förankring med samma typ av industri här som vi vill bygga och samarbetet med universiteten är precis som vi vill ha det.

Om Sverige eller Finland går ut som vinnare i kampen är svårt att sia om i nuläget. Men klart är att Northvolt ser Finlands starka gruvindustri och snabba miljöprocess som något positivt. Samtidigt är Sverige ett större land med något bättre förutsättningar att hitta en bra industriell miljö, menar företaget.

Den planerade fabriken ska vara 50 hektar stor. Fullt utbyggd beräknas den sysselsätta mellan 2 500 och 3 000 personer. Projektet väntas gå loss på cirka 40 miljarder kronor.

– Det här är det största industriprojektet i Sverige sedan bygget av kärnkraften, säger Peter Carlsson i en intervju med DI.

För att klara denna satsning siktar Northvolt enligt DI på att ta in 100 miljoner euro till sommaren och 1,2 till 1,5 miljarder euro under det fjärde kvartalet i år.

 

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)