JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Solglasögon som automatiskt anpassar sig till ljusförhållandena. Där har du uppstartsföretaget Skuggas affärsidé. Tekniken i glasen kommer från Borlängeföretaget LC-Tec. 

För ganska precis två år sedan pratade designkonsulten Top Notch Desing i Stockholm om att lansera ett par solglasögon som automatiskt justerade gråskalan i glasen efter hur starkt solljuset är. Kampanjen skulle gå på Kickstarter men kom aldrig igång. 

Nu är det dags för den andra generationen som får premiär på AR/VR-mässan AWE i Kalifornien i slutet av veckan. Den kommersiella lanseringen ska ske nästa år.

Glasögonen som döpts till Skugga använder LC-Tecs patenterade teknik kallad PolarView-ND(14)-F och bygger på flytande kristall där ändringen från en gråskalenivå till en annan är mycket snabb samtidigt som effektförbrukningen är låg. Några siffror presenteras dock inte i dagens pressmeddelande.

Tillverkning sker på ett flexibelt plastsubstrat vilket håller nere vikten samtidigt som det är möjligt att böja filtret. 

Glasögonen har ljussensorer för självreglerande ljusgenomsläpp, kan styra med en app via Bluetooth och laddas induktivt.

Tilläggas kan att Skugga drivs som ett fristående bolag men ägs av Top Notch Design.

MER LÄSNING: