JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Hongkongs statliga företagspark stöttar Umeåföretaget Lunalec, som utvecklar tunna och flexibla ljuskällor i plast som leder ström.

Patric Stafshede

– Det är en jättechans för oss, säger Patric Stafshede, vd för Lunalec, till Infotech Umeå.

Ett ”softlanding-program” ska hjälpa Lunalec att expandera till Hongkong utan att behöva börja om från början som startup-bolag. 

Lunalec hoppas komma närmare potentiella leverantörer och kunder som kan tänka sig att tillverka företagets produkter på licens.

Lunalec grundades 2012 för att utveckla belysningspaneler från forskning i LEC som bedrivits av professorerna Nathaniel Robinson och Ludvig Edman på Linköpings respektive Umeå universitet.

En tillämpning för Lunalecs ljuskällor är att förenkla behandlingen av gulsot hos nyfödda. Andra fantasifulla användningsområden är ett mjölkpaket som lyser när bäst före-datumet passerats eller en artificiell himmel i taket istället lampor.

– Men vi är också intresserade av specifika tillämpningar, att tillverka produkter utifrån deras specifika behov.

Sedan 2013 har 450 sökanden från nio olika länder sökt om en plats och Lunalec är ett av totalt 114 projekt som gått vidare. 

– Anledningen till att vi sökte är att vi har bra kontakter i Europa och USA, men Asien är en vit fläck på kartan för oss. Det är svårt att jobba upp kontakter utan lokal förankring och någon som kan kontinenten, säger Patric Stafshede.

Susanne W Lindström

– Det känns roligt att de lyckats få in en fot, och vi har fler företag i regionen med stor potential som vi också jobbar för, säger Susanne W Lindström, projektledare för internationella affärer på North Sweden Cleantech, som hjälpt till i processen.

– Det här är en process som har pågått sedan november 2016 där vi har samverkat med Hongkong för att ge så relevant information som möjligt om vår region, våra bolag och om Lunalec.

Det första som händer konkret är att Lunalec introduceras till Hongkongs företagspark med seminarier, matchmaking, fabriksbesök och nätverkande.

Läs i Elektroniktidningens arkiv om forskningen bakom Lunalec: länk, länk.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus