JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Upp till tjugo gigafabriker på sikt, en dubblering av antalet snabbladdarstationer i år, kunder för samtliga batteridrivna dragbilar – det var några av nyheterna på tisdagens årliga ägarmöte för amerikanska Tesla. 

Tesla tillverkar hembatterier, solpaneler, elbilar och laddarstationer. Det är komponenter som passar ihop som ett pussel och företaget etiketterade sig under årsmötet som ett ”vertikalt integrerat energiföretag”. 

Under detta år kommer Tesla att dubblera sina snabbladdarstationer från 5000 till 10000. Under år 2018 kommer antalet att ökas med ytterligare 50 procent. 

Tesla är i färd med att revidera sin plattform för sensoranalys för självkörning i fordon. De första systemen baserade på andra chips, sensorer och algoritmer är nu i färd med att rulla ut. Tesla och Mobileye, den tidigare leverantören av bildanalyschips och algoritmer, avbröt sitt samarbete i höstas.

Den totala produktionen av Teslabilar ska tiofaldigas från 50 000 i fjol till 500 000 år 2018 och det första exemplaret av den högt efterfrågade Model 3 rullar av bandet nästa månad. 

År 2019 släpps en ny modell som kallas Model Y och är en stadsjeep. Den kommer att tillverkas i nya fabriker. Elon Musk tror efterfrågan på den kommer att vara högre än för Model 3. 

Men Teslas vd Elon Musk ”anti-säljer” Model 3 – han gör sitt bästa för att du ska förstå hur mycket sämre den är än Model S i alla parametrar – körsträcka, acceleration, utrymme och så vidare.  Model 3 kostar från 35 000 dollar – hälften av en Model S.

Beställer du en Model 3 nu är det några hundra tusen före dig i kön och du får den tidigast i slutet av 2018. 

Dragbilen Tesla Semi konstrueras med input från fraktföretag som lovat att köpa lika många som Tesla tillverkar. Den kommer att presenteras i september i en prototyp och börja tillverkas 2019.

Tesla har ytterligare tre så kallade gigafabriker på gång för tillverkning av fordon och batterier. Den existerande i Fremont kommer att spotta ur sig 35 GWh lithiumjonbattericeller under 2018.

Sammanlagt kommer Tesla på sikt att bygga minst tio, och kanske upp till tjugo gigafabriker.

MER LÄSNING: