JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Boldarc ger industrin realistisk VR-miljö

Boldarc är mästare på att skapa realistiska virtuella miljöer. Närmast vill företaget bli en etablerad aktör inom industrin. Då är Synerleap den perfekta språngbrädan.

− Det är i princip omöjligt för ett industriföretag att gå till en spelutvecklare och be om något. Spelutvecklare gör bara spel, säger Tobias Fröberg, vd på Boldarc, och han förtydligar:

Tobias Fröberg

− Vi har spetskompetens inom spelutveckling, och vår fördel är att vi utvecklar applikationer för industrin och för fastighets- och inredningsbranschen.

Boldarcs styrka är det grafiska. Företaget kan skapa extremt realistiska realtidsupplevelser. Det gäller oavsett om det handlar om en inredningsmiljö eller en maskin som en operatör i industrin ska träna på.

− Sen är vi duktiga på de olika interaktiva momenten. Det är inte helt trivialt att ta fram intuitiva funktioner för hur man interagerar med ett objekt.

Sedan tidigare har företaget etablerat sig inom fastigheter och inredning. Nu är det dags att trampa upp ytterligare ett spår inom tillverkningsindustrin.

Virtuell träning för industrin är det första Boldarc fokuserar på. Här handlar det om att en operatör ska kunna träna på en maskin på ett så realistiskt sätt som möjligt.

Programvaran som företaget utvecklat bygger på en plattform som bland annat kan registrera statistik.

− Genom att samla statistik kan man exempelvis se hur lång tid det tog att gå igenom ett träningsprogram första gången. Hur lång tid det tar efter ett antal träningspass. Var en person som tränar först tittar på när den kommer in i miljön och hur lång tid varje sekvens tar, förklarar Tobias Fröberg.

SE ÄVEN

ABB krokar arm med svenska startups (länk)

Andra områden som företagets kompetens kan komma att användas inom industrin är exempelvis för att styra ett kontrollrum på distans eller för att på förhand visualisera en produktdesign eller fabriksbyggnad.

Genom Synerleap räknar Boldarc med att accelerera industrispåret.

− Synerleap är en enorm nytta för oss. När vi tittar på detta i efterhand tror jag att vi kommer att kunna konstatera att det kanske tagit en femtedel av tiden att komma i kontakt med vissa affärsområden inom ABB eller ABB:s kunder.

Tobias Fröberg pekar på tre positiva effekter som kommer med Synerleap: kortare säljcykler, access till ABB:s forskningsenhet och stärkt varumärke.

Och ambitionen för de närmaste 18 månaderna är hög:

− Målet är att bli en etablerat aktör inom industrin. Vi vill leverera realtidsapplikationer inom industrin och att få samarbete med flera affärsområden inom ABB och flera av deras kunder. I samma veva vill vi utveckla både organisation och våra produkter.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)