JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

En testare av typen flying probe är perfekt för prototyper och korta serier men också en stor investering som kräver specialistkunskaper. För att få fler att använda tekniken erbjuder sig testdistributören Etronix att ta hand om allt det praktiska inklusive programmering och testning.

Flygande probar eller flying probe, kan vara ett alternativ till nålbäddstestare (ICT) för prototyper och kortare serier. Maskinen har ett antal prober som mycket snabbt flyttas från en testpunkt till en annan. Det går att hitta typiska processfel som saknade eller felvända komponenter, fel värde på R, L och C, kortslutningar och avbrott men maskinen kan också att användas för att testa med boundary scan.

Etronix har sålt testsystem för kretskort och kablage sedan 2003, nu kompletteras verksamheten med test som en service – TaaS – i samarbete med tyska Digitaltest. 

– Detta är en intressant service för komplexa prototyper där man ofta får lita på manuell avsyning. AOI är inte mycket till hjälp på enstaka kort, säger Pär Gester i ett email till Elekroniktidningen.

Testprogrammet skapas utgående från CAD-filen och materiallistan vilket typiskt tar ett par timmar. 

– Ett enstaka kort blir ju en del pengar, men ändå fullt rimligt med tanke på att avsyning och problem med kvalitet kan kosta väldigt mycket. För att köra test på serieproduktion är det helt klart konkurrenskraftigt med det kunden normalt använder.

Korten kommer att skickas till tyska Digitaltest för testerna. 

– Lyfter det så tar vi hit en maskin.

Det går även att ta fram underlag för scheman som är ritade med tuschpenna och där mönsterkortslayouten är gjort med kurvtejp.

– Med digitalisering kan även mycket gamla konstruktioner felsökas, repareras och nytillverkas.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus