JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Robustare förnybart i Tyskland med ABB-teknik

ABB får 30 miljoner dollar av  operatören Tennet för att stabilisera det tyska elnätet och göra det tillförlitligare. Det är en anpassning till att allt mer av energin är förnybar.

Omställningen till förnybar energi fortsätter att ge klirr i kassan för ABB. Den nederländsk-tyska operatören Tennet  bokade en ny order under andra kvartalet 2017. ABB ska leverera en statisk hybridkompensator (Statcom) till Borken-ställverket i Hessen i centrala Tyskland.

Tekniken utnyttjar reaktiv strömkompensation och dynamisk spänningsstabilisering för att minska risken för spänningskollaps och strömavbrott.

Statcom stabiliserar de spänningsfluktuationer som är en naturlig del av intermittent vind- och solenergi. Hjärnan är ett kontrollsystem kallat Ability Mach

Tyskland ska enligt planen Energiewende ha minst 80 procent förnybar elektricitet år 2050. Andelen vind- och solkraft ligger idag över 40 procent. 

Statcom ingår i ABB:s teknikfamilj Facts (Flexible Alternating Current Transmission Systems) som finns i fler än 800 installationer runtom i världen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)