JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

Amerikanska Nest är nog mest känt för sin smarta termostat som fick Google att slanta upp 3,2 miljarder dollar för tre och ett halvt år sedan. När företaget nu gör entré i Sverige är det övervakningskameror och brandlarm som står på menyn, inte termostaten.

Övervakningskameror är ett konkurrensutsatt område och Nest har siktat in sig på det övre segmentet med hög upplösning, fiffiga funktioner och användarvänlighet. Förutom att de därmed kostar ett par tusen kronor i inköp går de inte på batteri, utan kräver nätanslutning.

Brandvarnarna finns både nätanslutna och batteridrivna.

När en kamera upptäcker något oväntat går ett larm det dyker upp en bild eller en videoström i den tillhörande appen. Stillbilden lagras dessutom i molnet där också de tre senaste timmarnas videoströmmar finns sparade. Den som vill ha mer kan skaffa ett abonnemang.

Ett problem med övervakningskameror är att de tenderar att ge många falsklarm från exempelvis husdjur, skuggor eller fladdrande gardiner.

– Vi har ett system som sållar bort sådant så du inte bombarderas med notifieringar, säger Lionel Paillet som är Europaansvarig på företaget.

En funktion som också ska underlätta vardagen för den som inte vill ha kamerorna igång dygnet runt är att man kan sätta upp ett virtuell staket runt hemmet genom att tala om för systemet vilka mobiler familjemedlemmarna har. Därmed kan systemet avgöra när någon kommer hem och stänga av kamerorna. Omvänt går de automatiskt igång när den sista familjemedlemmen stänger ytterdörren.

Brandvarnaren testar sig själv flera gånger per dag och även här har man nytta av det virtuella staketet i så måtto att testerna kan göras när ingen är hemma.

Mjukvaran i produkterna går att uppgradera. Vilka nya funktioner som kan tänkas komma framöver är dock inget som Lionel Paillet vill prata om.

Både kamerorna och brandvarnaren har wifi, Bluetooth och Thread (802.15.4). Wifi används för att koppla upp dem till Internet och strömma video och andra data. Bluetooth används för konfigureringen eller att kvittera ett larm. Thread gör att enheterna kan prata med varandra utan att gå via en router. Funktionen kan exempelvis användas för att slå igång kamerorna när brandlarmet upptäckt något onormalt så att man exempelvis kan se att det bara är brödrosten som stått på för länge.

Det går att integrera belysningsprodukter som Philips Hue med systemet. Exempelvis kan man fjärrstyra lamporna via Nestappen. Företaget har också ett samarbete med Yale kring lås men den mekaniska utformningen skiljer sig radikalt mellan olika länder så den produkten kommer bara säljas på den amerikanska marknaden.

Att termostaten inte ingår i dagens lansering beror på att vi i Sverige har för många olika typer av värmesystem och dessutom saknas ofta en central styrenhet. Bäst fungerar termostaten med luftburna system som är vanliga i USA, men produkten säljs också i Europa i bland annat Storbritannien. 

Termostaten kan styras via appen men den lär sig också familjens vanor och sänker därmed kostnaden för att värma upp och kyla ner hemmet.

– Hur mycket man sparar beror på hur aktivt man redan styr sitt värmesystem, men normalt betalar sig termostaten på två år, säger Lionel Paillet.

De tre kamerorna kostar 2095 kronor, 2395 kronor respektive 3695 kronor, medan brandvarnaren går på 1395 kronor. Abonnemanget ligger på 110 kronor per månad.

Produkterna säljs bland annat av olika hemelektronikkedjor.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus