JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 24 februari 2020 VECKA 09

USA:s justitiedepartement utreder mutmisstankar mot taxiföretaget Uber. Misstanken gäller mutor som Uber ska ha betalt utanför USA.

Ubers bekymmer tycks vara utan ände. Nu är ytterligare en skandal under uppsegling, efter en lång rad avslöjanden om machokultur, nonchalans och falskspel mot trafikmyndigheter, sabotage mot konkurrenten Lyft, integritetskränkning i Ubers Apple-app, fulhantering av våldtäktsmisstanke mot  Uber-förare och stämning för industrispionage från Waymo. 

På sistone har dessutom Ubers största aktieägare Benchmark stämt Ubers vd Travis Kalanick för att ha lurat sina investerare. För att inte tala om den juridiska gråzon som Ubers hela affärsmodell alltid svävat i – den har ibland klassats som svarttaxi och ger företaget en orättvis fördel mot konventionellt reglerad taxi.

Den senaste motgången är nu att USA:s justitiedepartement misstänker Uber för korruption utomlands. Avslöjandet kommer via tidningen Wall Street Journal. 

Uber hälsar att det samarbetar med myndigheten i utredningen. Justitiedepartementet har inte kommenterat.

Lagen Uber anklagas för att ha brutit mot heter Foreign Corrupt Practices Act. Den har funnits sedan 1977 och reglerar amerikanska företags moraliska beteenden utanför USA. 

Travis Kalanick är snart Ubers före detta vd. För att lätta på trycket har Uber bestämt sig för att ersätta honom med en person utifrån. 

Han som får kavla upp ärmarna heter Dara Khosrowshahi. Det klubbades i Ubers styrelse i söndags. Men han verkar inte stressad utan kallar det för ”en chans man bara får en gång i livet”. Han kommer närmast från reseföretaget Expedia.

Elektronikbranschen håller ögonen på Uber eftersom transportvärlden tros stå inför en stor omvandling med starka inslag av elektronik – självkörning, transport-som-tjänst, elektrifiering, appifiering, fordonskommunikation och fordonsuppkoppling –  och Uber har en bra startposition i kapplöpningen om att muta in en ny marknad.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)