JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Göteborg får testbädd för elfordon

En miljard kronor satsar regeringen på att ställa om till en elektrifierad transportsektor. En central del i satsningen är en testbädd i Göteborg som forskningsinstitutet Rise och Chalmers gemensamt ska bygga upp och äga.

I maj träffades Mikael Damberg företrädare för Cevt, Scania, Volvo Cars, Volvokoncernen, Chalmers, Uppsala universitet, Linköpings universitet, Rise, Swedish Electromobility Center och Göteborgs stad för att diskutera planerna kring en ny testbädd för elfordon (länk).

Den femte september blev det officiellt att satsningen blir av. Den omfattar en miljard kronor fram till år 2023. Fordonsindustrin förväntas bidra med medel av samma storlek.

Några exempel på forsknings- och provningsområden som testbädden ska utrustas för är elektrifierade växellådor och drivaxlar för olika typer av fordon, komponent-, drivline- och vagnstestning för hybrider och elektriska fordon, laddning, smart energistyrning, molnberäkningar och ”Big data”-användning.

– Labbet ska bli en mötesplats för industri och akademi och aktivt verka för innovation inom alla områden som är relevanta för elektrifierade transporter, säger Henrik Svenningstorp i ett pressmeddelande.

Han har projektlett Rise utredning av hur en testbädd för elektromobilitet kan se ut och finansieras.

Planen är att 180 miljoner kronor ska investeras i testbädden redan nästa år.

I den totala satsningen på en miljard ingår också utveckling inom biogas.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)