JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 20 september 2020 VECKA 38

Passiv säkerhet i ett bolag och aktiv i ett annat. Så ser framtiden ut för bilsäkerhetsföretaget Autoliv om styrelsen får sin vilja igenom.

– Under det senaste årtiondet har verksamheten inom Electronics vuxit och mognat sida vid sida med vår världsledande verksamhet inom Passive Safety och vi har idag två åtskilda, framgångsrika verksamheter med sin egen, unika affärslogik.

– Vi är övertygade om att det är dags att de båda, var och en för sig, får maximera sin potential, kommenterar företagets vd och styrelseordförande Jan Carlson i ett pressmeddelande.

Styrelsen har därför gett ledningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att dela bolaget. Samtidigt påpekas att det inte finns några garantier för att planen blir av.

Motivet till att dela bolaget är att det skulle ge de två affärsområdena bättre förutsättningar för att växa och därmed öka värdet för ägarna.

I fjol sålde aktiv säkerhet, internt kallat Electronics, för 2,2 miljarder dollar, motsvarande nära 18 miljarder kronor. Planen är att öka det till 3 miljarder dollar år 2020.

Affärsområdet passiv säkerhet (Passive Safety) är betydligt större och sålde för 7,9 miljarder dollar i fjol motsvarande 64 miljarder kronor. Målet är att växa till drygt 10 miljarder dollar år 2020.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)