JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optiskt rekord för svensk solfångare

Preliminära resultat från schweiziska institutet SPF pekar på att solfångare från Absolicon ger högst optiska verkningsgrad i världen. Konceptet är utvecklat i Härnösand.

Under sommaren har Absolicons T160 testats av det schweiziska institutet.

– Vi har just fått data som visar att Absolicon T160 har den högsta optiska verkningsgrad som någonsin uppmäts för ett litet paraboliskt tråg. Det är fantastiskt värdefullt för oss, säger Joakim Byström, vd på Absolicon i ett pressmeddelande.

Absolicons solfångare är utvecklad för att vara billig att tillverka i volym och för lång livslängd- Likaså har den självrengörande glas.

– Att den nu även har den högsta optiska verkningsgraden var inte planerat från början, men vi såg potentialen i våra beräkningar.

Provresultatet från SPF visar att den optiska verkningsgraden beräknad på aperturyta är den högsta som någonsin uppmäts. Testerna har skett vid temperaturer upp till 160°C, vilket ska vara en realistisk temperatur i industrianvändning.

Absolicon säljer både solfångare till stora fält och kompletta solfångarfabriker.

En första fabrik ska installeras i Kina under första kvartalet 2018. En andra fabrik kommer att uppföras i Sverige under första halvåret 2018. Båda fabrikerna blir utrustade med två sexaxliga robotar och har kapacitet att tillverka en solfångare var sjätte minut.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)