JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pengar till krympt batterisensor

Göteborgsföretaget Insplorion ska i samarbete med Rise utveckla en konstruktion av en fiberoptisk laddningssensor för batteristyrning som får plats i själva batterimodulen. Vinnova ger 350 000 kronor till utvecklingsarbetet.

”Miniatyrisering av ett nanosensorsystem för batterier” heter projektet som nu tilldelas pengar av Vinnova.

– Det här anslaget ger oss möjlighet att accelerera vårt eget miniatyriseringsarbete. Dessutom kommer vi närmare Rise och deras experter inom miniatyrisering, säger Patrik Dahlqvist, vd på Insplorion i ett pressmeddelande.

För att Insplorions batterisensor ska få bred acceptans måste alla delar i systemet vara tillräckligt små för att kunna integreras i en batterimodul – detta till en acceptabel kostnad.

Tillsammans med Rise ska företaget nu ta det första steget i utvecklingsarbetet mot ett mycket litet fiberbaserat så kallat NPS-system (nanoplasmonic sensing) för batterier.

I en förstudie ska parterna fokusera på kostnadsreduktion. Ambitionen är att utföra en teoretisk och praktisk studie för att hitta lösningar som kan vidareutvecklas till ett billigt avläsningssystem. Här ingår även att beskriva eventuell vidareutveckling som kan förbättra batterisensorn samt även öppna för nya tillämpningar baserade på samma plattform.

– Det är ett spännande projekt som väl kompletterar våra andra samarbeten med industrin, tillägger Patrik Dahlqvist i samma pressmeddelande.

Här kan du läsa en längre artikel om Insplorions fiberoptiska laddningssensor (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)