JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Chalmers produktionslabb på Lindholmen, Chalmers Smart Industry Lab, får 21 miljoner kronor av Stenastiftelsen. Donationen gör det möjligt att tredubbla verksamheten.

– Sverige måste ha forskning i världsklass samtidigt som vi behöver visa våra ungdomar hur spännande industrin kan vara som framtida arbetsplats, säger Madeleine Olsson Eriksson, som är styrelseordförande för Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur i ett pressmeddelande.

Labbet startades 2015 och forskar bland annat på robotar som kan arbeta sida vid sida med människor och därmed göra svensk industri mer konkurrenskraftig. Två andra komponenter är 5G-uppkoppling för att hämta data och styra maskinerna liksom VR-teknik som gör det möjligt att testa både fabrikslayouter och produkter innan de blir verklighet.

– Vi kan erbjuda en öppen mötesplats för industrin, samhället och akademin. Både stora och små företag får möjlighet att pröva nya produktionsidéer, men även hitta nya affärsmodeller och innovationsmöjligheter. Vi räknar med att labbet i sig kommer att öka hastigheten i den svenska industrins digitalisering, säger professor Johan Stahre, ansvarig för produktionssystem på Chalmers, i pressmeddelandet.

Det utbyggda labbet ska vara klart till våren men redan efter jul släpps de första studenterna in samtidigt som ny utrustning installeras.

Elektroniktidningen hade en längre artikel om labbet för ett år sedan (länk).

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)