JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Taxibolaget Uber tar nästa steg i samarbetet med Volvo genom att teckna ett ramavtal som ger möjlighet att köpa tiotusentals XC90 mellan 2019 och 2021. Bilarna ska utrustas med Ubers egen teknik för självkörning.

Det var i augusti 2016 som Uber och Volvo berättade att de två bolagen gemensamt skulle spendera 2,5 miljarder kronor på att ta fram en plattform för självkörande fordon baserat på den stora SUV:en XC90 T8. Den sista handpåläggningen kommer företagen att göra var för sig, varför resultatet blir två olika modeller.

Nu sker alltså nästa steg genom att Uber lägger en preliminär beställning på tiotusentals bilar. Di.se preciserar siffran till 24 000 och att beställningen kan vara värd uppåt 15 miljarder kronor för Volvo beroende på hur många bilar som i slutändan levereras.

– Deras bilar kommer att kunna köras utan förare från A till B med röststyrning, men bara i ett definierat område. Våra bilar fungerar än så länge för självkörning på landsväg och motorväg, men å andra sidan kan de köras överallt. Vi har en autopilot för vår körning, medan Uber kommer att ha roterande Lidar och en massa annan teknik, säger Volvos vd Håkan Samuelsson till di.se.

Ubers bilar hamnar därmed på nivå 4 enligt SAE-standarden. 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus