JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 2 december 2021 VECKA 48

Amerikanska Mcube påstår sig vara ensamt om att volymtillverka chip som kombinera mems och CMOS monolitiskt. Likaså har företaget utvecklat världens minsta och mest energisnåla accelerometer. Nu har Mcube köpt sensorfusionexperten Xsens från On Semiconductor för 26 miljoner dollar.

För drygt tre år sedan köpte amerikanska Fairchild det nederländska företaget Xsens, då ett privatägt företag som specialiserat sig på programvara för tröghetsnavigeringssystem baserade på memssensorer. Xsens, grundat år 2000, hade då skördat stor framgång med sina algoritmer och sensorbaserade system.

När On Semiconductor köpte Fairchild i september förra året ingick Xsens som dotterbolag. Det är den enheten som nu säljs till Mcube, och inlemmas som ett dotterbolag. Verksamheten kommer även fortsättningsvis att bedrivas i nederländska Enschede.

Mcube och Xsens passar som hand i handske, menar Mcubs vd Ben Lee.

– Extremt små rörelsesensorer i kombination med mjukvaror för sensorfusion är två huvudingredienser i framtida rörelseavkänningssystem. Kombinationen av de två företagens kompetens bäddar för 3D-avkänning av människors rörelser och industriella sensorenheter, säger Ben Lee till Elektroniktidningen.

Mcube påstår sig vara det enda företaget i världen som kan erbjuda rörelsesensorer i form av monolitiska kretsar som kombinerar CMOS och mems. Kretsarna tillverkas av TSMC, som äger processen som är utvecklad med hjälp av just Mcube.

– Det är ingen standardprocess, så ingen kan bara använda den och börja konkurrera med oss utan processen och konstruktionen är väldigt tajt sammankopplade.

Idag erbjuder Xsens lite större sensormoduler för industrin. De inkluderar sensorer såsom gyron, accelerometrar och magnetometrar.

– Närmast kommer vi att utveckla minityariserade moduler av de varianter som Xsens erbjuder idag. Planen är att de första modulerna ska finnas på marknaden om cirka ett år, säger Ben Lee.

 

 

 

 

MER LÄSNING: