JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Trådlösa fjärrtjänster som i realtid analyser data från den elektriska drivlinan i vindturbiner är vad ABB just lanserat. Tjänsten ska hjälpa vindparksoperatörer att öka drifttiden för vindturbinerna, minska kostnaden för drift och underhåll samt minska energiförbrukningen.

Det är realtidsdata från generator, frekvensomriktare och transformator i vindturbiner som analyseras och ligger till grund för den nya fjärrtjänst som ABB släpper.

System för fjärrstyrning ansluter drivlinorna via internet till molnet. Data från sensorer och konverterare monterade på generator och transformator lagras i molnet och analyseras i realtid.

Tjänster innebär att delar i drivlinan övervakas kontinuerligt. Därmed kan vindparksoperatören gå ifrån dagens avhjälpande och förebyggande underhåll till en proaktiv strategi, menar ABB.

– Till att börja med kommer de nya tjänsterna i ABB Ability att vara tillgängliga för turbiner som baseras på ABB-komponenter men framtida releaser kommer att utvidgas till att omfatta teknik även från andra leverantörer, säger Teijo Kärnä på divisionen ABB Robotics and Motion i ett pressmeddelande.

Tills dags dato har ABB levererat över 16 000 vindturbiner världen över.

I en framtida release av den nya tjänsten planerar ABB att erbjuda fjärrassistans dygnet runt samt prediktivt underhåll. Det betyder exempelvis att om en turbin börjar utveckla en defekt upptäcks förändringar i de data som samlas in från turbinen av algoritmerna i ABB Ability och systemet skickar omedelbart en varning till vindparksoperatören, som direkt kan åtgärda problemet både ur ett vindparksperspektiv och enskild defekt turbins perspektiv.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)