JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 7 augusti 2020 VECKA 32

Qualcomms nya Arm-processor Snapdragon 835 sitter i laptopfamiljer som lanseras av HP, Asus och snart även Lenovo. De kör Microsofts operativsystem Windows 10 och kan emulera x86-processorer för att bli kompatibla med Windowsprogram. 

I några decennier är det ”Wintel” som dominerat som pc-plattform – Windows på Intel. Men nu är ”Wincomm” här, eller vad man ska kalla en Windowsdator som körs på en Qualcommprocessor. 

Därmed gör Arm-arkiekturen ett nytt försök att gräva sig in på x86:s territorium.

Snapdragon 835 tillverkas i 10 nm Finfet. Den innehåller fyra plus fyra 64-bitars-cpu:er av märket Kryo som är nära släkt med den Cortex-A73 som kan licensieras från Arm. Den sägs ha en prestanda på 6,35 DMIPS/MHz. 

Den är en telefonprocessor som bland annat sitter i Nokia 8, Google Pixel 2 och Samsung Galaxy S8. 

Cpu:erna klockas till 2,45 GHz respektive 1,9GHz när processorn sitter i en telefon. I de nya datorerna med sina större batterier och större kylytor, är de lite snabbare. 

Maskinerna ska se ut som och uppträder som vilka always-on-Windows-laptops som helst. Always-on betyder att de vaknar till liv när du öppnar locket.

De ska klara av att köra de flesta 32-bitars-x86-program. 64 bitar stöds ännu inte och kommer kanske inte någonsin att  stödjas i emulatorn. Istället kommer de att behöva kompileras om när stödet för detta kommer i framtiden.

Windows 10 i sig emuleras inte, utan är kompilerad till Armv8-A. Också vissa biblioteksfiler, DLL:er, laddas i Arm-kompilerad version och behöver alltså inte gå omvägen via emulatorn. 

Annat som inte stöds är program som laddar sina egna drivrutiner i operativsystemskärnan. Det är något som exempelvis virusskydd typiskt vill kunna göra.

Photoshop, Office och Chrome är testade och fungerar.

Både Asus och HP:s laptops kopplar upp sig trådlöst både via LTE och wifi och växlar sömlöst mellan näten. Lenovos laptop är inte lanserad ännu.

Asus Novago är en 13,3-tummare med 64 eller 256 Gbyte sekundärminne, 4 eller 8 Mbyte primärminne, 52 wattimmmar batteri och en prislapp på 600 eller 800 dollar. Processorn är klockad till 2,6 GHz.

HP Envy x2 (på bilden ovan) är en 12,3-tummare med upp till 256 Gbyte respektive 8 GByte minne. Den släpps i vår. Drifttiden anges till 22 timmar och standbytiden till ungefär en månad, eller 700 timmar. 

De 22 timmarna är ”binge-watching time”, det vill säga videouppspelning. Tiden är uppmätt med specifika parametar som HP anger: fullskärm, 1080p, inte uppkopplad, hörlurar, 150 nits ljusstyrka, med mera.

Och prestanda?

Vi får se när testerna börjar rulla in. Det här är inte det första försöket att lansera Windows på Arm och tidigare försök har bland annat stupat på att prestanda och kvalitet inte levt upp till vad som utlovats.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)