JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Robotdusch på prov i verkligheten

Nu ska robotduschen Poseidon testas på äldreboende i Västerås, Eskilstuna, Fagersta, Karlstad och Uppsala. Västeråsföretaget Robotics Care har utvecklat duschen i tätt samarbete med bland annat Robotdalen.

För fyra år sedan grundade Thomas Rydberg bolaget Robotic Care i syfte att utveckla och kommersialisera robotduschen Poseidon. I samarbete med potentiella användare, kommuner, forskare, personal och Robotdalen i Västerås har han utvecklat och testat flera prototyper.

Nu är det dags för den verkliga prövningen. Under ett år ska robotduschen ut och användas i de fem ovan nämnda kommunerna.

– Det är världens första helt automatiska dusch, säger Thomas Rydberg, vd på Robotic Care, till tidningen Dagens Samhälle.
Hela tanken är att personer med fysiska funktionshinder ska kunna duscha helt utan hjälp av andra.

Duschen innehåller ett avancerat styrsystem. I duschkabinen sitter en stol som kan höjas, sänkas och vinklas men även skjutas ut och in. I kabinen finns flera munstycken på olika platser, så att vattenstrålar och tvållösningar kan regleras från olika håll.

Den nya duschkabinen har bland annat installerats vid Resurscentrum på Karlstads kommun, där det är tänkt att 60-70 personer ska kunna testa den under det kommande året.

Två forskare vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet ska studera hur robotduschen upplevs av både användare och personal. Under tre till fyra månader ska de samla in data kring användandet, för att under nästa år presentera en utvärdering.

– Vi kommer att titta på användarperspektivet. Hur upplever de att det är? Är det otäckt? Ger den hjälp? Men också ur en personalperspektiv. Gör den deras arbetssituation lättare? säger Charlotte Bäccman, lektor i psykologi, till svt.se.

Det finns även planer på att utveckla en torkfunktion till duschen.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)