JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alelion bygger storskalig fabrik för litiumjonbatterier

Batteritillverkaren Alelion ska bygga en fabrik för litiumjonbatterier i Göteborg. Planen är att anläggningen ska vara klar under detta år och att företaget till en början behöver anställa ett 20-tal personer.

Alelion hävdar att fabriken som nu ska byggas blir Sveriges första storskaliga tillverkningsenhet av litiumjonbatterier för fordon, särskilt eldrivna gaffeltruckar och andra fordon för lager och transport.

Fabriken ska byggas på Volvoområdet på Hisingen i Göteborg. Den ska stå klar i år och i ett första skede nå en produktionskapacitet på närmare 500 MWh per år. Här ska företaget tillverkar batteripaket – alltså inte själva battericellerna – med sikte på industrifordon, men också annat.

Vad fabriken kommer att kosta är inte officiellt, men satsningen ska finansieras med lån från huvudägare och banker. Företagets största ägare är det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform följt av investmentbolaget Pegroco Invest.

Alelion försäljning steg mycket kraftigt under förra året. För perioden januari till september ökade nettoomsättningen till 105,7 miljoner kronor från 25,8 miljoner kronor året innan. Rörelseresultatet blev negativt, -21,3 miljoner kronor, vilket kan jämföras med året innan då det stannade på -11,6 miljoner kronor. Företaget led under fjolåret av att flaskhalsar i produktionen ökade kostnaderna.

Fabriken som nu ska byggas kommer att vara högautomatiserad, men samtidigt flexibel.

– Tack vare den flexibla produktionsmodellen kan fabriken hantera både dagens och framtida batteritekniker, vilket är en stor fördel på en marknad som kännetecknas av snabb teknisk utveckling, säger Daniel Troedsson, vd för Alelion Energy Systems, i ett pressmeddelande.

Batteritillverkaren är noterad på småbolagsbörsen First North.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)