JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

En rikstäckande gymnasieutbildning där elever kan ta högskolepoäng inom exempelvis robotik, datavetenskap och elektronik drar igång i höst i Västerås. ABB Industrigymnasium i staden står bakom utbildningen, i tajt samarbete med Mälardalens högskola (MDH).

Paul Pettersson

– Fokus på spetsutbildningen är inbyggda system, ett område där MDH är nationellt ledande och har ett högt internationellt anseende, säger Paul Pettersson, rektor för Mälardalens högskola i ett pressmeddelande.

Utbildningen, kallad ”Teknikspets mot smarta system och produkter”, kommer bland annat att innehålla teknisk specialisering inom smarta produkter, programmering, robotteknik och mikrodatorteknik.

Den är ett samarbete med MDH, teknikföretag och olika organisationer i näringslivet. Bland annat erbjuder ABB praktik, projektuppgifter och studiebesök.

En del av undervisningen kommer att vara förlagd på MDH. Där får eleverna dessutom möjlighet att läsa 30 högskolepoäng parallellt med gymnasiestudierna.

– Vi öppnar upp för att eleverna ska kunna ta högskolepoäng inom ämnen som robotik, datavetenskap, elektronik och flygteknik, konstaterar Paul Pettersson.

Utbildningen blir i det närmaste en inkörsport till fortsatta högskolestudier vid MDH i Västerås. Liksom en möjlig språngbräde in i ABB.

Johan Söderström

– Vi ser ett stort behov av teknisk kompetens och vi välkomnar initiativet med en teknikinriktad spetsutbildning i ABB Industrigymnasiums regi, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige i samma pressmeddelande.

ABB Industrigymnasium startade 1994. Drygt 450 elever går på skolorna som finns i Ludvika, Sala och Västerås.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)