JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 146 miljoner till Northvolt Labs

Energimyndigheten har beviljat stöd upp till 146 miljoner kronor till den blivande batteritillverkaren Northvolts planerade pilotanläggning i Västerås, kallad Northvolt Labs.

För knappt fyra månader sedan kom beskedet att Northvolt på sikt ska bygga en storskalig batterifabrik i Skellefteå. Det första steget är dock att bygga och dra igång en pilotlina för utveckling och tillverkning av litiumjonbatterier i Västerås. Här ska företaget testa och utvärdera nya produktions- och processmodeller för batteritillverkning med lägre miljöpåverkan än idag.

För knappt två veckor sedan blev det officiellt att Scania investerar 10 miljoner euro i ett samarbete med Northvolt. Tidigare har den danska vindkraftstillverkaren Vestas liksom energi- och automationsföretaget ABB slutit liknande överenskommelser med batteritillverkaren.

Nu har Energimyndigheten beslutat att stötta Northvolts pilotanläggning för batteritillverkning med högst 146 miljoner kronor.

– Transportomställningen till elektrifiering skapar nya möjligheter och en storskalig batteriproduktion är viktig för Sveriges centrala roll i den omställningen och för att minska klimatpåverkan av transportsektorn hos oss i Sverige och globalt, säger Erik Brandsma, gd på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Projektet är indelat i flera faser och sträcker sig från 2018 till slutet av 2023. Stödet från Energimyndigheten motsvarar 20 procent av de stödgrundande kostnaderna. De villkorade utbetalningarna av stödet sker i olika etapper, förutsatt att Northvolt säkrat samfinansiering och uppnår övriga delmål i projektet.

Planen är att pilotanläggningen i Västerås ska sysselsätta cirka 100 personer, då är inte personal för forskning och utveckling inräknat. I ett senare skede kan fabriken i Skellefteå komma att skapa ytterligare 2 500 jobb.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)