JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Luleföretaget Exeri har utvecklat ett system – Smart Grid Surveillance – som kan upptäcka och lokalisera fel och störningar på luftburna elnät mer effektivt än tidigare. Skellefteå Kraft blir först med att anamma systemet.

– Det är mycket glädjande att vi nu får leverera systemet till Skellefteå Kraft som är först ut. Vi ser en miljardmarknad globalt, just nu ligger fokus på den fortsatta expansionen, och rekrytering pågår, säger Magnus Karlsson, vd Exeri, i ett pressmeddelande.

Inom telekomområdet har man länge arbetat med kvalitetssäkring och stor intelligens i näten. Nu har uppstartsföretaget Exeri utvecklat en liknande teknik för elnätet, som gör att det går snabbt att upptäcka, lokalisera och åtgärda fel.

Exeri hävdar att systemet gynnar elnätsbolagen vad gäller kvalité, säkerhet och driftkostnader, vilket också gynnar slutkunden. Tekniken är testad och verifierad i verklig driftmiljö.

– Exeris teknik för övervakning av elnät är unik och satsningen är ett steg i vår målsättning att effektivisera med digital teknik. Vi ser fram emot den stora nytta den kommer att kunna göra för leveranssäkerheten och kvalitén i vårt elnät, säger Magnus Brodin, produktutvecklare på Skellefteå kraft, i samma pressmeddelande.

Exeri ingår i företagsinkubatorn Arctic Business Incubator (ABI), som idag har 30 medlemsföretag.

 

MER LÄSNING: