JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 20 september 2020 VECKA 38

Enligt obekräftade uppgifter utvecklar Amazon en asic för djupa neuronnät för sin röstassistent Alexa och sin smarta högtalare Echo.

En asic höjer som tumregel prestanda, verkningsgrad, och så vidare, med en eller ett par magnituder jämfört med generella processorer.  

Apples senaste mobilprocessor A11 innehåller en neuronkärna. Även Samsung, Hisilicon och Rockchip har volymproducerat systemkretsar med neuronkärnor. Många fler acceleratorchip, IP-kärnor och processorer är på väg .  

Google har använt en neuronnätskrets kallad TPU i sitt moln ända sedan 2015. Också Amazon skulle ha nytta av hårda neuronnät i sin molntjänst. Men ryktet talar endast om hemelektronikprodukterna Echo och Alexa.

Det som Amazon erbjuder i sitt moln just nu för acceleration av artificiella neuonnät, är FPGA:er, Xilinx UltraScale Plus i 16 nm.*

Amazon ska under några år ha byggt upp en halvledargrupp på 450 personer, bland annat genom att år 2015 köpa den israeliska chipdesignern Annapurna och i fjol amerikanska trådlöskameratillverkaren Blink.

Shan Tang på Synopsys håller en lista över företag som utvecklar AI-processorer. Just nu finns 61 företag på listan (länk).


FOTNOT (*) I Amazons moln finns även Intel Xeon-cpu:er för inferens och träning, och Nvidia V100 och K80 för träning, och kanske även för inferens.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)