JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konkursad plattläggarrobot under klubban

Den har tagit fyra år och kostat tio miljoner att utveckla. Trots att den patentsökta plattläggningsroboten Cbot klarar tio kvadratmeter per timme säljs den nu på aktion efter det att företaget som utvecklat den försatts i konkurs.

Att lägga golvplattor är ett tungt, repetitivt och slitsamt arbete när ytorna är stora som på flygplatser, i matbutiker och tunnelbanor. Plattorna är vanligen 30×30x2,5 cm och väger cirka 6 kg styck. Dessutom måste de läggas med hög noggrannhet.

Cbot har utvecklat en robot med tillhörande mätsystem som lägger cirka 10 kvadratmeter per timme förutsatt att det inte finns hinder. Friser och skärbitar samt de plattorna närmast runt hinder så som stolpar och brunnar måste dock läggas manuellt.

Det finns tre aktiva patentansökningar. Den första patentansökan ökar noggrannheten i höjdmätningen jämfört med vad en laserlinje eller planlaser ger och används för att uppnå en läggningsnoggrannhet i höjdled som är under en halv millimeter över en sträcka på cirka 40 m.

Den andra patentansökan är för en metod att maskinellt se till att man sprider plattorna så jämt som möjligt längs raden. Utan utvecklad metodik är detta svårt då maskinen till skillnad från människor lägger ut en platta i taget och trycker ned den i bruket.

Nu säljs prototypen och de tre patenten på auktion. Uppskattat värde är 800 000 kronor men i skrivande stund är högsta budet 3 200 kronor (länk).

Elektroniktidningen skrev om Cbot i april 2017 (länk)

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)