JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Amerikanska myndigheter har blandat sig i vad som skulle bli den överlägset största affären någonsin i tekniksektorn, Broadcoms köp av Qualcomm. Orsaken är att affären skulle kunna skada landets säkerhet.

Idag var det tänkt att Qualcomms ägare skulle välja en ny styrelse. Broadcom har förslagit sex nya kandiadater till styrelsen som har elva ledamöter. Detta skulle bana väg för rekordbudet på 142 miljarder dollar som avvisats som för lågt av den sittande styrelsen.

Nu blandar sig CFIUS, the Committee on Foreign Investment in the U.S., i affären genom att beordra Qualcomm att skjuta upp valet av ny styrelse 30 dagar för att CFIUS ska hinna granska köpet (länk).

Broadcom har formellt huvudkontor i Singapore men är i princip lika amerikanskt som Qualcomm. Dessutom lovade Broadcom att flytta huvudkontoret till USA innan budet på Qualcomm lades i november i fjol, en åtgärd som lovprisades av Donald Trump.

Exakt varför CFIUS lagt sig i affären och vad det kan få för konsekvenser är oklart. Spekulationerna drar åt olika håll men handlar om att det kan äventyra landets säkerhet. Hur som helst ger det Qualcomm ytterligare 30 dagar att slutföra köpet av NXP, en affär på 44 miljarder dollar som Broadcom anser är alldeles för generöst.

Nytt datum för val av styrelse för Qualcomm är satt till 5 april.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)