JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

För ett och ett halvt år sedan kom tyska Infineon överens med amerikanska Cree om att köpa dotterbolaget Wolfspeed. Några månader därefter fällde den amerikanska regeringens kommitté för utländska investeringar affären. Nu vänder företagen på steken. Cree köper delar av Infineons verksamhet inom rf-power för 345 miljoner euro, för att stärka Wolfspeed.

För knappt tre år sedan började Cree renodla sin verksamhet – målet var att bli ett strikt LED- och belysningsbolag. Det första steget var att knoppade av kraft- och rf-delarna i ett separat bolag, döpt till Wolfspeed. Steg två var att sälja bolaget till Infineon.

Affären skulle ge Infineon industrins bredaste portfölj inom halvledare med brett bandgap, som galliumnitrid och kiselkarbid. Dessa halvledare är intressanta i en mängd tillämpningar, där elfordon, laddare för elfordon, inverterare för solceller samt rf-power i nästa generations mobilnät är några värda att nämna.

Men den amerikanska regeringens kommitté för utländska investeringar, CFIUS (Committee on Foreign Investments in the US) stoppade affären.

– Vi är besvikna över att försäljningen av Wolfspeed till Infineon inte kunde slutföras, sade Chuck Swoboda, vd på Cree, i ett pressmeddelande i samband med beskedet.

Nu tycks det som att Cree och Infineon gemensamt försökt hitta en ny lösning för att få ihop de två bolagens portföljer inom rf-power genom att vända på affären. Således köper Cree delar från Infineon.

Affären gäller från idag och omfattar bland annat den del av Infineons verksamhet i Kalifornien, Morgan Hill, som inkluderar kapsling och test av LDMOS och GaN-på-SiC. Sammantaget berörs cirka 260 anställda i USA (Morgan Hill och Chandler) Finland, Sverige, Kina och Sydkorea.

– Förvärvet stärker Wolfspeeds ledande ställning inom RF GaN-på-SiC-teknik och öppnar för ytterligare marknader, kunder och kapslingskompetens. Detta är ett avgörande steg i Crees tillväxtstrategi och positionerar Wolfspeed mot snabbare 4G-nät och övergången till 5G, säger Gregg Lowe, vd på Cree i ett pressmeddelande.

De två företagen har skrivit ett övergångavtal som innebär att Infineon under de närmaste 90 dagarna kommer att hantera all väsentlig verksamhet – allt för att säkerställa kontinuitet i verksamheten och en smidig övergång.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus