JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

LG vägrar att gå med på att betala skäliga licensavgifter till Ericsson. Det hävdar den senare och stämmer den förra i Sherman, i östra Texas. LG hävdar att Ericssons bud är oskäligt.

LG:s tidigare licenser med Ericsson kring 2G-, 3G- och 4G-patent har gått ut. Tvisten gäller villkoren för nästa kontrakt.

De två har förhandlat i ett år. Nu väljer Ericsson att gå till domstol.

Det här är ytterligare en i en rad tvister där licensköpare jorden runt sedan några år försöker få bättre villkor genom att hävda att etablerad praxis är orättvis. Konkret handlar det om att de anser att praxis strider mot det rättvisevillkor som kallas FRAND och som patentägare som vill ha sin patenterade teknik i standarder förbinder sig att följa.

Eftersom LG enligt Ericsson nu utan licens använder teknik som inkräktar på Ericssonpatent, begår LG  patentintrång. Företaget anklagar dessutom LG för kontraktsbrott och ”unjust enrichment”,  ”obehörig vinst”, vilket i lekmannatermer kanske kan översättas till ”snyltning”, eller att tjäna pengar på Ericssons bekostnad.

LG behöver den teknik som omfattas av patenten för att kunna göra produkter som uppfyller olika mobilstandarder. För att övertyga branschen om att inkludera sin teknik i standarden, har Ericsson en gång högtidligt lovat och svurit att licensiera ut dessa patent till alla enligt rättvisa, rimliga och jämlika villkor (FRAND).

Men de två företagen har alltså inte lyckats komma överens om vad dessa begrepp ska innebära år 2018.

LG har försökt få Ericsson att gå med på en korslicens. Ericsson argumenterar att LG är den som försöker bryta mot FRAND-villkoren genom att ställa upp villkor som går utöver villkor som andra företag gått med på när de tecknat licens med Ericsson.

Att Ericsson stämmer LG i just östra Texas beror på att regionen har rykte om sig att gynna patentägaren i tvister. Det blev efter ett utfall i Högsta domstolen i USA i fjol svårare att övertyga rättsväsendet om att globala högteknologiska tvister ska avgöras i byhålor i östra Texas. Att Sherman får ta emot tvisten betyder att Ericsson har någon form av etablerad affärsverksamhet där.

Ericsson äger drygt 45 000 patent.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)