JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 2 juli 2020 VECKA 27

I höstas fick Insplorion stöd från Vinnova för att utveckla en konstruktion av en fiberoptisk sensor för batteristyrning som får plats i själva batterimodulen. I en förstudie har Göteborgsföretaget i samarbete med Rise Acreo fokuserat på storskalig produktion till låg kostnad. Resultatet får tummen upp.

– Vi kan idag bygga billiga sensorsystem för en första serie riktad mot batterier för nischade applikationer. Men det krävs viss teknisk utveckling och verifiering för att bygga de sensorsystem som kan nå den breda marknaden, säger Patrik Dahlqvist, vd på Insplorion i ett pressmeddelande.

”Miniatyrisering av ett nanosensorsystem för batterier” heter förstudieprojektet som i höstas fick 350 000 kronor från Vinnova. Målet har varit att utreda om det går att konstruera ett mycket litet fiberbaserat så kallat NPS-system (nanoplasmonic sensing) som klarar volymtillverkning till låg kostnad.

Ambitionen i projektet har varit att utföra en teoretisk och praktisk studie för att hitta lösningar som kan vidareutvecklas till ett billigt avläsningssystem.

– De viktigaste slutsatserna från projektet är att vi fått bekräftat och tydliggjort att vi kan använda volymkomponenter som möjliggör ett konkurrenskraftigt tillverkningspris och hur det kommer skala vid tillverkning i större volymer, konstaterar Patrik Dahlqvist i pressmeddelandet.

Ytterligare ett intressant resultat av projektet är att det fiberoptiska systemet enkelt tycks kunna anpassas till flera andra tillämpningar inom till exempel in vivo-diagnostik och processindustri.

Närmast kommer Insplorion att fortsätta utvecklingsarbetet i samarbete med Rise Acreo och industriella aktörer.

Här kan du läsa en längre artikel om Insplorions fiberoptiska laddningssensor (länk).

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)