JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart radarsensor söker kapital

Halmstadsbaserade Raytelligence har tagit in 3,6 miljoner kronor men vill ha ytterligare 20 miljoner kronor. Dessutom siktar företaget på en börsnotering under året.

En liten 60 GHz-radar utformad som en glödlampa kan övervaka puls och andning utan att störa eller inkräkta på den personliga integriteten. Tekniken kommer från Raytelligence, tidigare känt som Swedish Adrenaline.

Företaget har under våren tagit in 3,6 miljoner kronor från 22 nya investerare vilket värderar bolaget till 53 miljoner kronor. Planen är att ta in ytterligare 20 miljoner kronor inför en planerad börsnotering under året, förklarade Axel Viberg på Vitalismässan i Göteborg den 25 april.

Radarn är av typen UWB, fungerar upp till cirka fyra meter och även genom tunna gipsväggar. Tillämpningarna finns förutom på medicinteknikområdet även i industrin där den bland annat kan mäta avstånd, hastighet och i vissa fall även tjocklek.

Versionen för patientövervakning är utformad som en fyrkantig glödlampa med E24-sockel. Det löser problemet med strömförsörjningen och dessutom placeringen, som är tänkt att vara på nattduksbordet.

RayVS1 arbetar på ett ISM-band som täcker 58 GHz till 64 GHz och har en lobvinkel i horisontalplanet på ±60 grader.

Det finns tre lägen:

• FMCW som normalt sveper över hela bandet på 7 GHz med en sveptid på 1 ms till 25 ms. FMCW används för att kartlägga rummet och mäta andningen.

• Dopplerläget används för att upptäcka rörelser och för att mäta pulsen, det vill säga hjärtats rörelser.

• SFCW med ett antal fasta frekvenser används för att bestämma avståndet till olika föremål med en noggrannhet på mindre än en millimeter.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)