JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kläm på Fujitsus kommande Arm-superdator nästa vecka

Arm-processorn som blir hjärnan i Fujitsus superdator Post-K finns nu i en prototyp  som du kan känna på under superdatorkonferensen i Frankfurt nästa vecka. Datorn ska stå klar 2021. 

Japan har beställt Post-K, som är en uppföljare till K computer som i slutet av 2011 var den första dator som passerade 10 petaflops. Målet är återigen att vara snabbast när Post-K sjösätts år 2021. Och dessutom strömsnålast.

Fujitsu och superdatorbyggaren Riken började konstruera Post-K i oktober 2014.

Som många andra superdatorer som byggs just nu, vill Fujitsu också att den ska vara bra på neuronnätsberäkningar. För detta har Fujitsu adderat stöd för aritmetik i halvprecision till Arm.

Ett annat av Fujitsus bidrag till Arm är  vektorinstruktionerna SVE (Scalable Vector Extension). Dessutom har Fujitsu trimmat prestandan för aritmetik i dubbelprecision och ökat minnesbandbredden.

Post-K ska bli hundra gånger snabbare än K Computer och dra 20–30 MW mot den senares 12,7 MW.

K computer använder 88128 stycken åttkärniga SPARC64-processorer på 2,0 GHz.  Post-K använder 48-kärniga Arm8-A SVE-processorer. Företaget anger inte hur många, men målet är inställt på exaflops, det vill säga triljoner beräkningar per sekund.

Mjukvarukompatibilitet med K computer utlovas, efter omkompilering.

Linux har ett bättre ekosystem för Arm än för Sparc. Så har Fujitsu tidigare motiverat bytet. Det gäller till exempel stödet för virtualisering.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)