JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Arm-processorn som blir hjärnan i Fujitsus superdator Post-K finns nu i en prototyp  som du kan känna på under superdatorkonferensen i Frankfurt nästa vecka. Datorn ska stå klar 2021. 

Japan har beställt Post-K, som är en uppföljare till K computer som i slutet av 2011 var den första dator som passerade 10 petaflops. Målet är återigen att vara snabbast när Post-K sjösätts år 2021. Och dessutom strömsnålast.

Fujitsu och superdatorbyggaren Riken började konstruera Post-K i oktober 2014.

Som många andra superdatorer som byggs just nu, vill Fujitsu också att den ska vara bra på neuronnätsberäkningar. För detta har Fujitsu adderat stöd för aritmetik i halvprecision till Arm.

Ett annat av Fujitsus bidrag till Arm är  vektorinstruktionerna SVE (Scalable Vector Extension). Dessutom har Fujitsu trimmat prestandan för aritmetik i dubbelprecision och ökat minnesbandbredden.

Post-K ska bli hundra gånger snabbare än K Computer och dra 20–30 MW mot den senares 12,7 MW.

K computer använder 88128 stycken åttkärniga SPARC64-processorer på 2,0 GHz.  Post-K använder 48-kärniga Arm8-A SVE-processorer. Företaget anger inte hur många, men målet är inställt på exaflops, det vill säga triljoner beräkningar per sekund.

Mjukvarukompatibilitet med K computer utlovas, efter omkompilering.

Linux har ett bättre ekosystem för Arm än för Sparc. Så har Fujitsu tidigare motiverat bytet. Det gäller till exempel stödet för virtualisering.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus