JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 28 januari 2020 VECKA 05

1400 personer – minst – så många mjukvaruutvecklare och -testare behöver fordonsindustrin i Västsverige anställa under de kommande fem åren.

Skattningen kommer från Yrkesakadmin (YA) som samarbetar med ett 20-tal företag inom fordonsbranschen i Västsverige, inklusive fordonstillverkare som Scania och Volvo och underleverantörer som Alten och ÅF.

Siffran gäller endast dessa partners, och endast Västsverige.

Michael Backman

– Det finns fler konsultföretag i fordonsindustrin samt företag inom andra industrier som behöver liknande resurser men detta har inte vi tagit in i beräkningen, säger Michael Backman, utbildningsledare på Yrkesakademin.

– Det totala behovet kan mycket väl var två, tre eller fyra gånger så stort i hela landet – men det är bara en gissning.

YA:s partners ger årligen en avsiktsförklaring med sina rekryteringsbehov för att YA skall få möjlighet att balansera deras behov mot sina utbildningsresurser.

Kommer era partners att kunna möta behovet?

– Inte på kort sikt. Det som gör utmaningen tuffare är att konkurrerande företag globalt har samma rekryteringsbehov. Detta kan bli en allvarlig flaskhals i den tekniska utvecklingen.

Fordonselektroniken utvecklas just nu kraftigt på flera fronter med bland annat elektrifiering, uppkoppling och autonomi. Också mjukvaruarkitekturen ändras i och med att funktionalitet flyttar till mjukvara och tjänster och blir uppgraderingsbar.

Allt detta ska dessutom sys samman, vilket i sin tur öppnar ytterligare fronter, exempelvis kring test av alla dessa integrerade system.

YA:s eget svar på efterfrågan är bland annat att i höst sparka igång en helt ny utbildning i Trollhättan, ”Mjukvaruutvecklare el- och autonoma fordon”. Det är en ettårig kostnadsfri studiemedelsberättigande yrkesutbildning som ger 225 YH-poäng.

Förkunskapskraven är minst gymnasium med matematik 2 samt grundläggande utbildning inom programmering, eller motsvarande reella kompetens från yrkeserfarenhet.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)