JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Umeå universitet: Se första artificiella paprikaskördaren i aktion

24 sekunder – det är den tid det tar för roboten att plocka en paprika. Det fyraåriga EU-projektet Sweeper avslutas och ett spinofföretag startas i Nederländerna för att minska svinnet och få ner skördetiden till tio sekunder.

–Det finns inga andra paprikaskördande robotar som demonstrerats i riktig växthusmiljö, berättar professor Thomas Hellström på institutionen för datavetenskap på Umeå universitet.

Thomas Hellström

Hans forskargrupp har ansvarat för att integrera mjukvara och hårdvara. Den har också utvecklat den överordnade styrningen av robotens beteende, och en kameraguidad kontroll av robotens arm.

Bildanalysen görs i djupa neuronnät. Det är en särskild utmaning i en ostrukturerad miljö som ett växthus. 

– Gripanordningen som skär av paprikan från busken är också knepig att få till – den lösningen är patenterad inom projektet.

Han uppskattar att 50 personårs arbete är nedplöjt i projektet. Det tidigare EU-projekt Crops lade grunden.

Att Roboten bär med sin egen belysning underlättar bildanalysen. Stjälken måste klippas exakt.

Den artificiella intelligensen hittar och undviker hinder, som kvistar och stammar, och styr robotarmen med en kombination av rörelseplanering och bildanalys. Den bestämmer även paprikans mognadsgrad.

Om ytterligare kanske 4–5 år kan Sweeper vara vidareutvecklad till en kommersiell produkt som skördar dygnet runt med betydligt lägre svinn och lägre arbetskraftskostnader än dagens paprikaskördning.

Inga av de svenska forskarna är involverade i spinofföretaget eller har namn på patentansökningarna.

Det råder stor brist på kunnig arbetskraft för att skörda både tomater, gurkor, och paprikor. 

– Paprikor är speciellt svåra att skörda eftersom man måste skära av paprikan väldigt exakt för att inte skada frukten eller växten.

I Thomas Hellströms forskargrupp finns även Ola Ringdahl och Peter Hohnloser. De har samarbetat med forskare och företagare från Israel, Belgien och Nederländerna. Projektets totalbudget var drygt 4,5 miljoner euro.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)