JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tidigt i lördags morse startade en brand i kraftspecialisten Powerbox lokaler i Gnesta. Trots intensivt räddningsarbete gick inte utvecklingsavdelning, fabrik eller lager att rädda. Rökdykare lyckades dock rädda värdefull data ur servrar inuti lokalen.

Kraftspecialisten Powerbox tillverkning i Gnesta är jämnad med marken.

– Den pågående utvecklingen och forskningen har vi också förlorat, men vi arbetar på en reservplan, berättar Patrick Le Fèvre, företagets marknadschef, för Elektroniktidningen.

Branden startade vid 6-tiden på morgonen i ett av byggnadens hörn där det tidigare funnits ett utvecklingslabb. Med tiden spred den sig snabbt genom taket på byggnaden.

Orsaken till branden är oklar, men polisrapporten pekar på en olycka och ingen uppges ha skadats.

Under räddningsarbetet försökte brandpersonalen isolera elden genom att kollapsa delar av byggnaden, men den hårda blåsten gjorde att alla räddningsförsök misslyckades. Detta trots att räddningstjänsten hade sju enheter på plats, med sammanlagt 20 man.

– Rökdykare gick in i datorrummet och lyckades rädda våra servrar. Nu har vi installerat oss i en mindre lokal på Liljeholmen, där vi kopplat upp allt baserat på molntjänster, säger Patrick Le Fèvre och fortsätter:

– F&U-enheten i Gnesta jobbar nu tajt med och backas upp av våra två andra designcenter, som ligger i Tyskland och i Nederländerna.

Japanska Cosel som köpte Powerbox så sent som i juni i år är berett att ställa upp för den svenska enheten.

– Cosel har ar erbjudit sig att skicka hit ny utrustning så att vi kan bygga upp vår forsknings- och utvecklingsverksamheten här igen. Men det tar tid, säger Patrick Le Fèvre.

Powerbox, grundat 1974, har sitt huvudkontor i Gnesta. Företaget har verksamhet i 15 länder och utvecklar och tillverkar standardiserade och kundanpassad strömförsörjningslösningar för tuffa tillämpningar, främst med fokus på industri, medtek, transport/järnväg och försvar.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus