JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Svenska Northvolt, vars affärsidé är att skapa och tillverka optimerade battericeller i Västerås och Skellefteå, satsar nu även på en fabrik i Polen, där företaget ska industrialisera och producera batterimoduler.

– Vi har sett ett snabbt ökat intresset för kompletta batterilösningar från flera av våra huvudsakliga kundsegment under det senaste året. Med denna anläggning kommer vi att kunna möta den efterfrågan, säger Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt, i ett pressmeddelande.

Batterifabriken ska ligga i Gdansk, och här ska även ett forsknings- och utvecklingscenter för batterimoduler och energilagringslösningar ingå.

Planen är att tillverkningen i Polen ska komma igång under nästa år, och att fabriken till en början ska ha en tillverkningskapacitet på 10 000 moduler per år. Därefter ska kapaciteten enligt Northvolt utökas gradvis.

Initialt ska hundra personer anställas vid anläggningen, som är ett samarbete mellan Northvolt och batteriproducenten South Bay Solutions.

Northvolt betonar att detta handlar om tillverkning av kompletta batterisystem som levererar ström till en slutprodukt, till exempel en energilagringslösning eller en gruvmaskin. Här ingår battericeller, ett styrsystem och ofta ett kyl- och värmesystem och en stor del av tillverkningen handlar om mekanisk och elektromekanisk montering.

I Skellefteå planerar företaget att starta storskalig tillverkning av battericeller mot slutet av 2020. Celltillverkning är enligt företaget en mycket energiintensiv kemisk process och är en helt annat typ av industriprocess.

Här kan du läsa om Northvolts svenska satsning (länk).

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)