Cellink har utvecklat ett av världens första universella biobläck, som idag används av många av världens mest välrenommerade forskningsinstitut. Nu får skaparna årets SER Prize – ett pris som delas ut av Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening.
Göteborgsföretaget Cellink har skapat ett universellt biobläck – det vill säga ett bläck som kan blandas med levande celler för att skriva ut funktionella mänskliga vävnader. Det kan både användas i företagets egenutvecklade 3D-bioskrivare och i liknande skrivare utvecklade av andra.
Nu tilldelas teamet bakom Cellink årets SER Prize för det SER-juryn benämner ett aktningsvärt ingenjörsarbete.
Motiveringen lyder: ”Med sin absolut banbrytande 3D-skrivare som med ett speciellt utvecklat biobläck kan användas för att skriva ut biomaterial, till exempel hud och brosk, så har Cellink utvecklat en produkt som skulle kunna driva enorma samhälleliga positiva effekter. I framtiden ser vi förhoppningsvis möjligheten att kunna skriva ut levande vävnad vilket skulle kunna bevara många liv och skapa en bättre framtid.”
SER delar även ut ett juniorpris till årets bästa examensarbete.
Bland tio inkomna bidrag föll chalmeristen Lukas Mared examensarbete ”Dual-band Antenna Feed Solution for 5G” juryn mest i smaken:
”Arbetet undersöker möjligheterna av att använda en dual band/dual polariserad antennmatning till parabolantenn för basstations backhaul. Ett potentiellt viktigt bidrag till en positiv utveckling av 5G. Uppgiften har utförts på ett utmärkt sätt från teoretiskt resonemang till konstruktion och tillverkning av antennmatningen med anpassning till praktiska tillverkningskrav. Lukas briljerar inom ett komplicerat och krävande utvecklingsområde och arbetet resulterar i att prototyp skall tillverkas.”
Priserna – 20 000 kronor för det stora priset och 10 000 kronor för juniorpriset, samt ett fysiskt pris – delas ut i samband med SER:s höstmöte den 8:e november. Då får vinnarna även möjlighet att presentera sina arbeten.