JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Inget är bestämt och det är långt ifrån säkert att kinesiska företag kommer att stängas ute från den tyska 5G-marknaden men frågan diskuteras intensivt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

USA var först med förbjuda kinesiska företag från att leverera utrustning till 5G-näten som just nu håller på att byggas. Även Australien har tagit motsvarande beslut och frågan har varit uppe i Indien utan att något formellt beslut ännu fattats. Det är också högst oklart om det kommer att ske.

Detsamma gäller för Tyskland som ligger i startgroparna för att börja auktionera ut frekvensband för 5G tidigt nästa år.

Just att det är så kort om tid får många som Reuters talat med att tvivla på att kinesiska företag kommer att portas. Huawei har dessutom en stor marknadsandel på mobilnät i Tyskland och har varit aktiv i många av de 5G-försök som genomförts i landet.

Det som oroar är en lag som antogs år 2017 och som tvingar kinesiska företag och medborgare att stödja, samarbeta med och bidra till ett nationellt underrättelsenätverk.

Lagen har lett till en rädsla för att Huawei ska tvingas lägga in bakdörrar i sin utrustning som ger den kinesiska staten tillgång till trafiken.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)