JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Egen Arm-processor i Amazons moln

45 procent av priset för vissa konfigurationer är vad du betalar Amazon om du väljer att köra på Amazons egenutvecklade 16-kärniga Arm-processor Graviton istället för på en Intel Xeon.

Amerikanska Amazon har utvecklat en egen processor på en Arm Cortex A72-kärna. Graviton har redan sjösatts i molnet – du kan logga in på Amazon och starta en instans.

En kärna kostar 23 öre i timmen

Graviton finns som alternativ i Amazons huvudtjänst EC2. Den  går att skala upp och ner mellan en och tusentals virtuella servrar på bara några minuter – automatiskt om du vill. 

Just dynamiskt skalade tjänster av det slaget är vad Amazon nämner som tillämpning för Graviton. Du kanske har en webbserver som huvudsakligen har besökare under svensk kontorstid. Nu blir det billigare att låta den gå ”på tomgång” i en kärna under natten. 

Eller så är det snarare bandbredden som är flaskhalsen och du förlorar ingen prestanda alls på att byta från x86 till ARM, även om Intels Xeon-processor i princip är betydligt kraftfullare.

En virtuell Graviton-cpu med 2 Gbyte RAM och en uppkoppling på 10 Gbit/s kostar 23 öre i timmen i USA. 

Den närmaste serverhallen med Graviton-rack finns på Irland.

Allt snurrar på Linux, så om du inte använder egen kompilerad kod så ska det i princip bara vara att kopiera över din tillämpning och köra igång.

Amazon utmanar sina processorleverantörer genom att låta tillverka en egen serverprocessor.

Med en egen processor slipper Amazon sitta i famför allt Intels knä och acceptera dess priser. Dessutom kan Amazon skräddarsy en processor efter egna behov istället för att välja någon av Intels standardprocessorer.

Intel hade under många år ett rejält försprång inom halvledartillverkningsteknik. Men företaget har drabbats av en försening på flera år med att krympa ner tillverkningstekniken till linjebredden 10 nm, vilket ger utmanare av olika slag en chans att ta sig ikapp. 

När det gäller x86-serverprocessorer hävdar också den eviga tvåan AMD att företaget nu är förbi Intel i prestanda och den 6 november började Amazon också erbjuda AMD:s processor Epyc som alternativ för EC2.

Amazon är den största molntjänsten med en tredjedel av marknaden, så det är stora pengar som ligger på bordet när först AMD och nu Arm dyker upp som seriösa utmanare.

Också en annan molnleverantör, Microsoft, sade våren 2017 att planerade att flytta halva sitt moln Azure till Arm.

98 procent av världens alla servrar kör idag Intelprocessorer. Under det tredje kvartalet i år kom sex av Intels nitton miljarder dollar i omsättning från datacentermarknaden.

Enligt tidningen The Register hade Amazon ursprungligen tänkt att använda AMD:s Armprocessor Opteron A1100, men den uppfyllde inte prestandakraven,

Amazons processorteam är byggd på det israeliska uppköpet Annapurna Labs år 2015.  Amazon använder redan nätverksprocessorer på Arm tillverkade av samma grupp.

Graviton är en 64-bitars 16-kärnig Cortex A72-processor på 2,3 GHz.  Varje kärna har 48 kbyte cache för att lagra instruktioner  och 32 kbyte för att lagra data. Kärnorna ligger fyra och fyra med 2 Mbyte gemensam L2-cache.

Varje virtuell instans av Graviton lägger beslag på en fysisk kärna.

Cortex A72 användes i mobilprocessorer från Qualcomm och Huawei redan 2015, i samma klockfrekvens. I Gravitons fall handlar det dock om en A72-version som fick namnet Neoverse i oktober, med extrastöd för infrastruktur som gateways, servrar, basstationer och routrar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)