JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels neuromorfa chip i 50 forskningsprojekt

Ett dussin forskargrupper ska få leka med Intels chip Loihi som är en neuromorft chip för beräkningar i artificiella neuronnät. 

Lohi presenterades för ett år sedan och redan då berättade Intel att det var en forskningsprodukt och att företaget var intresserat av samarbeten som skulle producera öppna resultat. 

Kapoho Bay heter chipet instoppat i en USB-sticka. Den kan dessutom kopplas till en neuromorf kamera från schweiziska Inivation. Eller så kan du använda nämnda kamera via Intels molntjänst. 

Dagens AI-kretsar använder konventionell digitalteknik. Beteckningen ”neuromorf” sätts på kretsar som skruvar på de konventionella neuonnätsalgoritmerna för att de i en eller annan detalj ska bli ännu mer lika biologiska neuroner, exempelvis att de arbetar asynkront eller signalerar till varandra med pulståg. 

Loihi tillverkas i 14 nm av Intel och innehåller 130 000 respektive 130 miljoner artificiella synapser – kopplingsvägar. Intel hävdar att den är upp till 1000 gånger effektivare än konventionella processorer på neuronnätsträning som är den iterativa processen att justera neuronernas vikter tills faktiska utdata approximerar önskade utdata.

Följande universitet är partners:  Bern, UCLA, UCB, Cornell, Göttingen, TU Graz, Harvard, TU München, Radboud, Tennessee och  Villanova. Allt samordnas under nätverket INRC (Intel Neuromorphic Research Community). 

En annan partner är ABR (Applied Brain Research) som gjort en studie som säger att Loihi är mellan 2 och 50 gånger energieffektivare än ”konventionell hårdvara” när den gör inferenser på strömmande data.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)