JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Lokala energilager anses kunna bidra till att lösa problem i framtidens elsystem. Men hur görs det bäst? Den frågan ska det nystartade projektet ”Lokal energilagring eller traditionella nätförstärkningar” drivet av Power Circle ge svar på.

– Power Circle har i tidigare projekt konstaterat att batterilager kan bidra med nätnytta innanför elmätaren hos slutkund. Nu ser vi fram emot att i nästa steg titta på de nyttor som batterier kan göra genom att erbjuda systemtjänster och bidra med en ny syn på nätförstärkningar, säger Anna Wolf, projektledare och sakkunnig på Power Circle, i ett pressmeddelande.

Mer distribuerad produktion av solel, allt fler laddbara fordon i kombination med mindre planerbar kraft gör att det framtida elnäten står inför helt andra utmaningar än idag. Samtidigt har dagens elnät stora investeringsbehov, likaså har kravet på leveranssäkerhet ökat.

Elnätsinvesteringar är traditionellt långsiktiga och kapitaltunga. Det finns en risk att investeringar som görs idag inte håller långsiktigt, vilket är förkastligt både av miljöskäl och samhällsekonomiska skäl.

Målet med projektet är bland annat att utreda hur batterilager kan bidra till att lösa framtida utmaningar i elsystemet med exempelvis ökad andel distribuerad produktion av solel och laddbara fordon. Här ska också undersökas om det går att ersätta eller skjuta upp nätinvesteringar med hjälp av ett batterilager, ur ett tekniskt, ekonomiskt och aktörsperspektiv.

Projektet har just dragit igång och ska pågå i 18 månader. Det drivs av Power Circle med finansiering från Energimyndigheten, Ellevio, Eon, Ferroamp, GE, Göteborg Energi, Holtab, Jämtkraft, Kraftringen, Mälarenergi, Ngenic, Nilar, Nilsson Energy, NorthVolt, Trollhättan Energi, Vattenfall och Öresundskraft. Likaså medverkar Rise och forskare på Uppsala universitet.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)