JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU belönar Göteborgsföretag som hittar vattenläckor

Ungefär 25 procent av dricksvattnet i Sverige försvinner via läckor i det åldrande ledningsnätet innan det når förbrukarna. Utomlands kan siffran vara så hög som 60 procent. Nystartade Göteborgsföretaget Aqua Robur Technologies har fått två miljoner euro i prispengar av EU-kommissionen för sin teknik som mäter läckage i vattennätet.

Den EU-initierade tävlingen Zero Power Water Monitoring gick ut på att presentera bästa lösning för att helt utan el kunna samla in mätdata i syfte att upptäcka läckage i dricksvattenledningar.

Aqua Roburs vinnande lösning kallas Fenix Hub och är en sensornod som drivs av själva vattenflödet i ledningen. På sensornoden kan ett antal olika typer av sensorer installeras för att mäta till exempel tryck, temperatur eller flöde. Mätdata skickas i realtid via trådlös kommunikation till kundens system eller till molnet.

Genom att installera ett antal sensorer på strategiska platser i ledningsnätet kan vattenleverantören i realtid se avvikelser vilket underlättar arbetet med att lokalisera läckor.

Aqua Robur ska använda prispengarna till att kommersialisera tekniken samt vidareutveckla vissa funktioner i systemet.

– Vi har haft pilotprojekt igång hos svenska kunder i 18 månader, och vi är oerhört nöjda med hur Fenix Hub fungerar, säger företagets vd Niklas Wicén i ett pressmeddelande.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)