JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 29 maj 2020 VECKA 22

Nej, Qualcomm bröt inte mot japanska antitrustlagar. Det konstaterar en Japansk marknadsdomstol och river upp ett eget tio år gammalt domslut.

Qualcomm har löpt gatlopp jorden runt mellan konkurrenter och myndigheter som alla hävdat att företaget på olika sätt missbrukat sin dominerande marknadsställning inom mobiltelefonkretsar. 

Nu fick företaget till slut en oväntad upprättelse i ett av dessa rättsfall. Japan Fair Trade Commission (JFTC) ändrar ett tio år gammalt domslut efter att en segdragen utredning konstaterat att Qualcomm trots allt inte var ett monopol och därför inte kan ha brutit mot antitrustlagar.

Det var år 2009 som Qualcomm beordrades att ändra sina licenskrav i Japan. I Elektroniktidningens arkiv nämnde vi domen i förbigående i november 2009, (länk)

Domen har dock aldrig trätt i kraft och JFTC har under åren som gått hunnit hålla 37 olika utfrågningar i ärendet. 

– Det är glädjande att få höra att JFTC – efter ha övervägt bevisen och tillämplig lagstiftning under ett flertal år – har dragit slutsatsen att det inte fanns något oegentligt i Qualcomms korslicensprogram, säger Don Rosenberg, Qualcomms chef i juridiska frågor.

Han säger sig inte ha väntat sig något annat resultat efter att Qualcomm ”fått en chans att lägga fram sina argument och de faktiska bevisen tagits under övervägande”.

Det som Qualcomm kallar ”korslicenser” beskrev JFTC tidigare som att Qualcomm tvingade mobiltillverkare, bland annat Sony, att avstå från att utnyttja sina egna intellektuella rättigheter.

Detta skulle enligt dåvarande JFTC tendera att leda till att Sony tappade intresset för att delta i utvecklingen av CDMA-teknik och därmed ytterligare stärka Qualcomms dominerande marknadsposition. Båda dessa effekter ville JFTC beivra.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)