JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Din karta till elektronikavfallet

Funderar du på vilket land som slänger mest el- och elektronikprodukter eller vilket nordiskt land som är bäst på att samla in avfallet? Då ska du surfa in på den nya webbplatsen globalewaste.org för att hitta svaren.

Datorer, mobiltelefoner, kylskåp, tv-apparater, elcyklar och IoT-prylar slutar förr eller senare att fungera men går sällan att reparera. Eller så vill vi ha en nyare modell med fler funktioner trots att den gamla fungerar.

Resultatet blir ett berg med avfall som innehåller farliga ämnen men som också har ett värde om det återvinns eller återanvänds.

ITU har tillsammans med bland annat FN samlat in statistik från alla länder som har uppgifter om elektronikens väg från butik till soptipp. Det handlar om 41 länder som redovisat uppgifter om hur mycket elektronik som säljs varje år och hur mycket som återvinns. När det finns uppgifter redovisas också hur mycket el och elektronikavfall, eller e-waste som det ofta kallas, som importeras eller exporteras.

Enligt ITU har det globala el- och elektronikavfallet ett potentiellt värde på 62,5 miljarder dollar per år förutsatt att guld, silver och andra värdefulla metaller och material återvinns. Det skulle också kunna skapa miljontals arbetstillfällen.

Funderar du fortfarande på de inledande frågorna, så är Norge det land som genererar mest elektronikavfall med 28,5 kilo per person. Siffran är för år 2016. Norrmännen är också bäst på att samla in elavfall med 20,1 kilo per år.

Du hittar all statistik här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)