JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mittuniversitetet hyllar eget sensorprojekt

För tre år sedan startade ett av Mittuniversitetets största forskningsprojekt. Det har fått större genomslagskraft än någon kunnat ana – det har engagerat nästan 6 000 personer och skapat 15 nya IoT-produkter.

Projektet Smarta system och tjänster, Smart, går mot sitt slut vid Mittuniversitetet – men inte obemärkt.

– Vi har ökat kunskapen inom Internet of Things på ett enastående sätt, exempelvis har antalet företag i projektet som har verksamhet inom IoT ökat från 9 procent till över 70 procent, säger Mattias O´Nils, professor vid Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Det treåriga projektet har haft en budget på 63 miljoner och utförts på Sensible Things That Communicate (STC) vid Mittuniversitetet.

Inom ramen för Smart-projektet har industri och akademi utvecklat trådlösa sensorer som sänder data i realtid för att exempelvis mäta radon (länk), bräddning vid översvämning eller timmer med hjälp av artificiellt intelligens.

Likaså har man använt olika typer av kamerateknik och 3D-visualisering för att upptäcka isbildning på vindkraftverk (länk). Ytterligare ett projektexempel är en sensormatris som monteras under sitsen i en rullstol där den mäter hur personen i rullstolen sitter (länk).

Smartprojektet har dessutom genererat ytterligare 80 miljoner kronor i form av en ny nationell finansiering till regionen för projekten Miljön i kontrolloopen (MiLo) och Next generation Industrial IoT (NIIT).

Idag arrangerar Mittuniversitetetet ett avslutningsevent för Smartprojektet.

– Vi kommer bland annat att besöka MittSverige Vatten & Avfall som berättar om sin resa med att digitalisera sina avloppsbrunnar. Biometria kommer att berätta hur de förbättrat och sparat pengar på virkesmätning med hjälp av AI och Telia kommer att berätta om Norrlands första 5G-nät som lanserades i Sundsvall i förra veckan, säger Mattias O´Nils, som leder STC.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)