JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt nära säkra finansieringen

Enligt uppgifter i Di Digital är batteribolaget Northvolt mycket nära att säkra finansieringen för första etappen av fabriken i Skellefteå. Det handlar om cirka 16 miljarder kronor där Volkswagen och Siemens går in med huvuddelen.

Det har varit trögt för Peter Carlsson att hitta kapital till jättefabriken trots att bilbranschen mycket snabbt håller på att ställa om till eldrift. Hittills har huvuddelen av pengarna som hållit verksamheten flytande varit mjuka och kommit från Energimyndigheten och Vinnova. Företaget har visserligen slutit samarbetsavtal med bland annat Vattenfall, ABB, Scania och BMW, men det är osäkert vilka summor det handlar om.

Ett första större genombrott var lånelöftet från Europeiska Investeringsbanken i maj på 3,7 miljarder kronor.

Di Digital uppger sig nu ha flera källor på att en finansiering på cirka 16 miljarder kronor äntligen är klar, även om papperna inte är undertecknade. Det blir Volkswagen och Siemens som går in med huvuddelen av beloppet i form av lån och aktier.

Volkswagen lägger dessutom en större beställning på batterier. På kundlistan finns sedan tidigare Scania och BMW.

Pengarna räcker till den första etappen av fabriken på 16 GWh/år som ska var klar nästa år och börja producera celler 2021. Nödvändiga miljötillstånd för fabriken kom i april.

Företaget håller också på att bygga en utvecklings- och protypenhet i Västerås som blir klar redan i år. Dessutom har batteribolaget börjat tillverka batterimoduler i Gdansk i samarbete med polska South Bay Solutions.

Går finansieringen i lås ser Northvolt ut att få en värdering på över en miljard dollar och kan därmed räknas som en enhörning i sällskap med Spotify, Skype, King, Evolution Gaming, Mojang och Klarna – techbolag som alla har en värdering över en miljard dollar.

Elektroniktidningen gjorde ett längre reportage om Northvolt i höstas (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)