JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska forskare hackar elbolag

Elnätet är gammalt och inte utan svagheter. Nu ska forskare vid bland annat KTH utveckla ett verktyg för att säkra elnäten. Sedan ska de prova att hacka elbolag i Bulgarien och Italien för att ta reda på om verktyget verkligen håller måttet.

Målet med projektet är att ta fram ett integrerat verktyg för it-säkerhet till energibolag. Rent praktiskt handlar arbetet om att integrera verktyg som idag används separat för till exempel sårbarhetshantering, övervakning och skydd vilket gör det enklare att upptäcka avvikelser i systemet och mildra effekten av distribuerade överbelastningsattacker samt kunskapsöverföring.

– KTH har två viktiga roller i projektet. Den ena är att bidra till utvecklingen av automatiserad hotmodellering för sårbarhetshantering och den andra handlar om att testa och validera verktyget. Det senare kommer att göras genom att hacka elbolagen före och efter införandet av EnergyShields-lösningen, säger Robert Lagerström i ett pressmeddelande.

Han är forskare och lektor vid avdelningen nätverk och systemteknik på KTH. Robert Lagerström har i decennier arbetat med it-säkerhet, bland annat med fokus på just elnät.

Tillsammans med 18 partnerföretag och organisationer ska han och en nydisputerad forskare vid namn Simon Hacks från Tyskland utveckla it-verktyget. Arbetet kommer att utföras inom ramen för det europeiska forskningsprojektet EnergyShield som fått 80 miljoner kronor från EU.

KTH:s del är 5 miljoner kronor plus 1,5 miljoner till att ta in externa hackare. De andra forskarna som deltar kommer från City University London och National Technical University of Athens.

Frågan vilka länder som har sämst säkerhet i elnäten är svårbesvarad enligt Robert Lagerström. Det finns få studier gjorda. Troligen är status väldigt lika mellan olika länder och bolag. Alla har liknande, om inte, samma utmaningar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)