JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rotakorn öppnar i Mexiko

Idag öppnar svenska Rotakorn Electronics ett kontor i mexikanska Matamoros nära gränsen till USA. Härifrån ska företaget täcka Mexiko och till viss del även södra delarna av USA, främst Texas.

Satsningen som nu görs är den första där Rotakorn är fysiskt närvarande med ett kontor söder om Nordamerika. Sedan tidigare har Rotakorn verksamhet i Brasilien, men den hanteras av företagets kontor i kanadensiska Montreal.

Peder Olausson

– Hittills har vi anställt en person till vårt kontor i Mexiko, som blir en helt ny marknad för oss. Sen får utvecklingen styra hur bemanningen kommer att se ut på sikt, säger Peder Olausson, vd på Rotakorn till Elektroniktidningen, och fortsätter:

– Mexiko är en ganska stor marknad så jag tror inte att det kommer att räcka med en person där över tid.

Kontoret ligger i Matamoros, en stad i nordöstra Mexiko vid gränsen mot Texas i USA. Här har företaget anställt en lokal förmåga, som har ett antal års erfarenhet av liknande verksamhet som den Rotakorn jobbar med.

Redan från start har Rotakorn kontakt med ett 30-tal kunder i landet.

– Det är både stora och små. Ett antal mindre EMS:er men också ett par ganska stora OEM:er, säger Peder Olausson.

Omsättningsmål finns, men det är ännu förtidigt för företaget att ge några detaljer.

Den som känner till Rotakorns verksamhet vet att företaget arbetar på ett flertal fronter, där basen kan betraktas som endera kostnads- eller resursreducerande. I Europa dominerar den resursreducerande verksamhet, där bland annat traditionell brokerverksamhet ingår.

I Asien är mentaliteten en helt annan. Där har kunderna betydligt högre ambition att dra ner på kostnaden, vilket gjort att Rotakorn snarare vinner affärer med sitt eget line-card eller som subdistributör.

Som subdistributör kan det svenska företaget konkurrensutsätta etablerade distributörer samtidigt som det alltid lovar snabb leverans – som mest åtta veckor, men vanligen fyra till sex.

På frågan om vilken verksamhet som kommer att ta fart i Mexiko svarar Peder Olausson:

– Det vet jag inte, men jag utgår ifrån att det är den kostnadsreducerande som man i första hand letar efter i Mexiko. Det tror jag mest baserat på att arbetskraft är billigt där, och då blir resursbesparande åtgärder kanske inte något man pratar om i första läget utan det kan komma lite längre fram i relationen.

Här kan du läsa en längre artikel om Rotakorns verksamhet (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)